Actualitatea consulatului

Important: taxe consulare

ANUNȚ IMPORTANT referitor la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2017, care elimină cvasitotalitatea taxelor consulare

La data de 1 februarie 2017 a intrat în vigoare Legea nr. 1/2017, care, între altele, elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate.
În consecință, începând cu data de 1 februarie 2017, cetățenii români din străinătate beneficiază de prestarea cu titlu gratuit a serviciilor consulare în materie de întocmire a actelor de stare civilă, a actelor notariale (autentificări, legalizări, certificări), eliberare a titlurilor de călătorie, acordare/redobândire a cetățeniei române, procurare de acte judiciare și extrajudiciare, verificare a valabilității permiselor de conducere, precum și a altor servicii consulare.

La eliberarea pașapoartelor simple electronice și a celor temporare, a fost eliminată taxa consulară aferentă, care constituia venit la bugetul de stat, cu mențiunea că de la solicitanți se percepe în continuare, la fel ca la depunerea cererilor în țară, contravaloarea blanchetelor pașapoartelor (în cuantum de 59 euro pentru un pașaport simplu electronic, respectiv 20 euro pentru unul temporar), care reprezintă costul de producție al acestor documente de călătorie și care se virează către producători.

La autentificarea actelor notariale care urmează a fi utilizate în cadrul unor proceduri notariale din România, se încasează doar tariful de publicitate notarială în vederea înscrierii actelor respective în registrele naționale notariale din țară (în cuantum de 3 euro), care se virează către Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale din cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, taxa consulară aferentă fiind eliminată.

Pentru a asigura aplicarea noilor prevederi legale în condiții de maximă eficiență și operativitate, în interesul cetățenilor români care apelează la serviciile consulare, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins o serie de demersuri vizând actualizarea procedurilor și instrumentelor de lucru specifice, gestionarea corespunzătoare a activității de preluare și procesare a cererilor de servicii consulare, precum și diseminarea informațiilor privind noul regim de taxare în rândul comunităților românești din străinătate.
De asemenea, printr-un act normativ adoptat recent la nivelul Guvernului, a fost reglementată și finanțarea din alocații bugetare a unor activități care anterior erau suportate exclusiv din taxele de urgență accesorii taxelor consulare, precum asistența financiară în anumite cazuri umanitare și retribuirea personalului consular angajat pe plan local. Tot printr-o decizie recentă a Guvernului, schema de încadrare cu personal a serviciului exterior al Ministerului Afacerilor Externe a fost suplimentată cu 50 de posturi consulare, în vederea optimizării capacității de procesare a serviciilor consulare.

Programul de lucru cu publicul

20.01.2020

În conformitate cu dispozițiile legale, vineri, 24 ianuarie 2020, Consulatul General al României la Torino va fi închis pentru serviciile cu publicul. C…

Programări obligatorii pentru serviciile consulare

28.11.2019

Consulatul General al Romaniei la Torino informează că este OBLIGATORIE programarea din timp, pentru următoarele servicii consulare: - depunerea…

România-oaspete de onoare la Festival Graphic Days Torino, ediția 2019

25.09.2019

Artiști români de referință din domeniul design-ului grafic vor participa zilele următoare la cea de-a 4° ediție a Festivalului Graphic Days Torino, în …

Dialog cu românii din Torino

11.09.2019

Marți, 10 septembrie 2019, în Sala Coloanelor din cadrul Primăriei orașului Torino, s-a desfășurat întâlnirea membrilor comunității românești din…